Monday, February 13, 2017

.BRAND new gTLDs: answers from "Nomulus"

Nomulus is the code of a backend registry solution offered by Google and which requires to use Google Cloud. This solution is the one used for all Google new gTLDs and this solution works.
Such an announcement can look like a potential "simple" solution for future .BRAND new gTLD applicants but is it the case?

When Google makes such an announcement, it suddenly catches the eye of the entire new gTLD industry but not only. If such an announcement can be seen as a trouble maker in other backend registries' business, it also alerts other potential new gTLD service providers such as law firms, who could be interested in using this solution to avoid contracting with a backend registry.

We sent our questions to Ben McIlwain, the Nomulus guy from Google, who was kind enough to answer them.

Our questions:
  1. Which technical knowledge would a Law Firm need to offer Trademarks their .BRAND new gTLD using Nomulus?
    ANSWER: "A law firm?  They'd definitely need technically minded people, and probably at least one developer.  There's not many law firms running TLDs, I would imagine?  It seems more likely to me that said hypothetical law firm would want to use a registry service provider".
  2. Can Google Registrar (for US companies) be the single registrar authorized to create a ".brand" new domain name, when using Nomulus? This question is important since a registrar is required to allow the registration of domain names.
    ANSWER: "With a relatively small amount of custom development to Nomulus you could add a whitelist of registrar(s) to TLDs so that only those registrar(s) could register domain names on said TLD. This would work for any registrar, and isn't specific to Google Domains. It'd all be using standard EPP".
  3. Does it make sense to say that Google Registry has already passed the ICANN technical requirements so a company using Nomulus+Google Cloud would easily pass these tests prior to be delegated?
    ANSWER: "Not sure. You'd still need someone who's already familiar with ICANN's pre-delegation testing process to get through it "easily". But you could say that, since we passed the testing on our ~40 TLDs, there's more assurance that someone else could do so using our software than with some other software that hasn't yet passed testing for any TLD".
  4. Starting from scratch with Nomulus and knowing that OpenRegistry was recently sold for $3.7million: what could be the estimated cost to build a backend registry solution with Nomulus?
    ANSWER: "I have no idea. Hopefully not too much, but there's way too many factors in play (requirements, prevailing wage of the area in which you're hiring developers, etc.)"
  5. Are there already service providers able to build a backend registry solution for third parties customers? (ie: law firm looking for a service provider to build its solution)
    ANSWER: "There are registry service providers that exist, e.g. Rightside and Affilias. Did you mean using Nomulus though? If so, I'm not aware of any, but maybe someone would do so in the future?"
  6. Automating and managing the invoicing seems to be though part on a backend registry solution: how can Nomulus help simplify this for an entrepreneur willing to operate a generic TLD dedicated to selling domain names?
    ANSWER: "I don't entirely understand the question. "though part"? The problem is that there are so many potential different ways to handle invoicing and payments, and what is available/allowable likely differs from country to country, that you'd probably need to end up developing stuff yourself. We provide some billing queries that aggregate billing events on a monthly basis and group them by registrar, which gets you most of the way towards generating invoices, and we also provide integration with Braintree, which is a US-based credit card payment processor that handles USD. Most of what someone would need is thus already available, assuming that Braintree is a viable option for them, which it may not be in most countries. Of course, all the standard disclaimers of the Apache 2.0 license apply, i.e. the work is provided "on an "AS IS" BASIS, WITHOUT WARRANTIES OR CONDITIONS OF ANY KIND, either express or implied, including, without limitation, any warranties or conditions of TITLE, NON-INFRINGEMENT, MERCHANTABILITY, or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE." We just release the code, and we happen to be using it for our purposes, but we don't offer it as a service, or provide any kind of warranty or guarantee".
  7. Is there, by any chance, a possibility that Google offers a .BRAND key-in-hand solution prior of the beginning of the next round (to take place somewhere between mid 2018 & 2020?
    ANSWER: "I don't know".
  8. Nomulus (developed) comes as total new solution for the next round of the ICANN new gTLD program: why isn't there more marketing done about it? Is it too early?
    ANSWER: "I don't know".
  9. nomulus.domains was registered : why it does not redirect to an official presentation of Nomulus?
    ANSWER: "Our official domain name for Nomulus is https://nomulus.foo, and that's the only one we reference. We've registered other domain names defensively, nomulus.domains being one of them, but we're not too concerned about them.  Similarly, we have google.horse, but it's not redirected to google.com; we just don't use it".
What you missed in our previous Newsletters:
  1. Internet Society Calls For Hearings on .nyc Contract Renewal;
  2. Breaking: Verisign loses appeal in .XYZ lawsuit;
  3. Next gTLD Round - A 7 Year Itch?
  4. Rightside and Multiple Registry Sign Multi-Year...
  5. Домен .РУС вошел в ТОП-30 NEW gTLD;
  6. Proposed Agenda - new gTLD Auction Proceeds CCWG;
  7. Le “.cloud” : quel intérêt ? (in French);
  8. Adopted Board Resolutions | Regular Meeting of the ICANN Board;
  9. HOT - Who's at the top as gTLDs turn three?
  10. Key Bank Using Key.Insurance for Email;
  11. NewG talk #24
  12. .CLUB financing option sees early traction with $150k sales;
  13. Are Domain Names Contract of Services or Property Rights?
  14. HOT - .SPORT gTLD fight reopens as panel finds “apparent bias”;
  15. Analyzing new gTLD registrations by country (Part 4);
  16. Why you should not pre-register domain names;
  17. .ECO: Joining the Environmental Community Easy and Cool;
  18. HOT - Another use of the Trademark Clearinghouse;
  19. DOMAINX™ 2017 Conference (Central London - 09 April, 2017);
  20. Thick WHOIS Registration Data Directory Services Requirements to Take Effect;
  21. Sunrise Period for .ECO starts (see the calendar);
  22. HOT - Opposition to the .ECO new gTLD;
  23. New gTLDs: A History of the Making;
  24. HOT - When a "Response Fee" is Required in a URS Case;
  25. Reference Japanese LGR for the Second Level;
  26. Alternative roots (be careful);
  27. New .BRAND domains:
    1. Mini: www.denzel.min
    2. Bridgestone: http://bwsc.bridgestone
    3. Bugatti: http://www.partner.bugatti
    4. Suzuki: http://team.suzuki

No comments:

Register your Trademark using an agent.